Tilaa tulkkaus

Tilaa tulkkaus

Tulkkauksen kieli

Tilaajan tiedot

Hakulomake

Hakulomake

Yhteystiedot

Maximum file size: 134.22MB

Tulkkaus- ja käännöskielet

Soita meille!

Ästerän kirjavat kielet – tunnistatko nämä kaikki?

kielitarjonta

 

Arabia, venäjä, ranska…. Monet tilatuista kielistämme ovat myös länsimaissa laajalti tunnettuja ja maailmanlaajuisesti paljon puhuttuja. Tässä postauksessa esittelemme vaihtelun vuoksi muutaman hieman vieraammaksi jääneistä kielistämme. Tässä yhteydessä tarkoitamme vieraaksi jääneillä kielillä joko puhujamäärältään pieniä tai jostain muusta syystä suurelle yleisölle vähemmän tutuksi tulleita kieliämme. Ästerän kielitarjonta on runsasta ja haluamme tämän tekstin myötä tarjota teille maistiaisen siitä, mitä kaikkea mielenkiintoista valikoimastamme löytyy!  

Lingala. Lingala on tilaussuosiostaan huolimatta verrattain pieni kieli, ja kielen tulkkeja onkin Suomessa vain muutama. Ästerän kielitarjonta kattaa kuitenkin myös useita vähemmän tulkattuja kieliä. Lingalaa puhutaan erityisesti Kongon tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Sillä on yli 2 miljoonaa puhujaa maailmanlaajuisesti. Siirtomaahistorian vuoksi kieli on ottanut paljon vaikutteita ranskasta ja joitakin lainasanoja on otettu myös espanjasta, portugalista ja englannista. Lingalalle ei ole olemassa vakiintunutta kirjoitusasua, mutta sitä kirjoitetaan usein latinalaisin aakkosin.  

Pashtu. Suurelle yleisölle tuntemattomaksi jäänyt pashtu on Afganistanin toiseksi puhutuin kieli. Toisinaan kielen kirjoitusmuotoina voivat toimia myös pashto tai paštu. Kieli on pashtujen eli afgaanien etnisen ryhmän puhuma kieli. Kielellä on Lähi-Idässä yhteensä yli 20 miljoonaa puhujaa, Afganistanin, Pakistanin ja Iranin alueilla. Pienestä kielestä ei siis ole kyse, mutta Afganistanin kielimäärän ollessa runsas (alueella puhutaan yli 30 eri kieltä!), on pashtu voinut jäädä vieraaksi. Kieltä kirjoitetaan arabialaisella kirjainmerkistöllä, mutta sille on kehitetty 10 omaa, pashtun äänteitä vastavaa lisämerkkiään.  

Kurmandzi. Kurmandzi on toinen kurdin kielen päämurteista, toisen niistä ollessa tutuksi tullut ja suosittu sorani. Joissain yhteyksissä myös pohjoiskurdina tunnetulla kielellä on vajaa 15 miljoonaa puhujaa maailmanlaajuisesti. Vaikka molemmat ovatkin saman kielen murteita, kurmandzin ja soranin puhujat eivät välttämättä täysin ymmärrä toisiaan, sillä niissä on jonkin verran kieliopillisia eroja. Siksi kurdin kielen tulkkia tilatessa kannattaa varmistaa, mistä murteesta on kyse!

Vanhaa ja perinteikästä

Aramea. Kielellä on tällä hetkellä enää vain noin puoli miljoonaa puhujaa, ja sitä käytetään etenkin Syyriassa ja Irakissa. Kyseessä on hyvin vanha ja perinteinen kieli, sillä ensimmäisten kirjoitusten arvioidaan olevan vuodelta 900 ennen ajanlaskun alkua. Kyseessä on siis myös yksi vanhimmista kielistä, jolla on kirjakieli! Tiedemaailmassa vallitsee yleinen uskomus, että aramea olisi ollut myös Jeesuksen äidinkieli. Historian aikana aramean kielelle on kehittynyt myös useita eri murteita ja eri alueilla kehittyneitä kirjoitusmuotoja, jotka eivät ole keskenään ymmärrettäviä.  

Lao. Kieltä puhutaan kuvaavasti Laosissa ja se on sukua Kiinan ja Vietnamin kielille. Kyseessä on tonaalinen kieli, eli tavujen intonaatiot saattavat määrittää sanan merkityksen. Sitä kirjoitetaan omalla, adugida-tyylisellä kirjoitusjärjestelmällään, joka perustuu osin thain kirjoitusjärjestelmään. Laon kieltä pidetään Laosin lingua francana, sillä maassa puhutaan yhteensä yli 90 eri kieltä! Laon tulkkeja on Suomessa vain muutama, ja kyseessä onkin suhteellisen pieni kieli. Kieltä puhuu varsinaisena äidinkielenään noin 3 miljoonaa puhujaa, mutta Mekong-joen jakaessa niemimaan kahtia, kielen osaajia sijaitsee myös esimerkiksi koillis-Thaimaassa. Thaimaan lao-kielen murretta kutsutaan isanin kieleksi, ja sillä on arviolta 22 miljoonaa puhujaa.  

Uzbekki. Nimensä mukaisesti uzbekkia puhutaan Uzbekistanissa. Kieltä tuntemattoman korvaan uzbekki saattaa ensikuulemalta kuulostaa venäjältä slaavilaisten vaikutteiden vuoksi, ja moni Uzbekistanissa puhuukin venäjää neuvostohistorian takia. Uzbekin kieli on kuitenkin enemmän sukua turkille, ja läheisimmän sukukielen virkaa toimittaa puolestaan uiguuri. Historian eri käänteiden vuoksi uzbekkia voi kirjoittaa arabialaisilla, kyrillisillä ja latinalaisilla kirjaimistoilla. Nykyisin latinalainen aakkosto on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa pääasiallisena kirjoitusmuotona. Tämä osoittaa, millainen kulttuurien sulatusuuni Keski-Aasia on! 

Olivatko kaikki listan kielet tuttuja vai törmäsitkö uusiin tuttavuuksiin? Käy katsomassa kielilistauksemme koko komeudessaan klikkaamalla tästä. Mikä on oma suosikkisi Ästerän kielistä? Ästerän kielitarjonta päivittyy aktiivisesti, joten